Asbest
Asbest er blevet brugt i stort omfang i byggeriet i det meste af 1900-tallet til fx isolering, i loft og vægbeklædning og i tagplader.

Selv om det i mange år har været forbudt at bruge i nye materialer, er der stadig mange materialer, som kan indeholde asbest i ældre byggerier. De steder, hvor der oftest findes asbestholdige materialer, er:
- Tagplader af bølgeeternit
- Tagplader af eternitskifer
- Teknisk isolering på varmerør, kedler, varmvandsbeholdere og ventilationsanlæg
- Fliseklæber til opsætning af fliser i køkken og badeværelser
- Indvendige loftplader
Oversigt over materialer med asbest
På arbejdstilsynets asbestguide og i branchevejledningen “Når du støder på asbest – Regler og baggrund” finder I en oversigt over alle de materialer, som kan indeholde asbest.
Asbest kan give kræft
Når man fjerner asbestholdige materialer, vil støvet indeholde asbestfibre, som er farlige, hvis man indånder dem. Asbeststøv kan give kræft i lunger, lungehinder og strube. Kræften viser sig ofte første mange år efter, at man er blevet udsat for asbeststøvet.
Mistanke om asbest
Inden I renoverer et byggeri, skal I undersøge, om det indeholder asbestholdige materialer. Det sker jævnligt, at man under en ombygning pludselig opdager – eller får mistanke om – at nogle materialer indeholder asbest. Ved mistanke er det vigtigt, at I stopper arbejdet, indtil I har konstateret, om der er asbest i materialerne eller ej. Hvis I er i tvivl, skal I arbejde videre efter asbestreglerne.
Sikkerhedsforanstaltninger
For at undgå at asbestfibre bliver spredt og for at beskytte de medarbejdere, som fjerne asbest, skal I træffe en lang række sikkerhedsforanstaltninger. Alle forholdsregler er beskrevet i “At-vejledning C.2.2 om asbest” og branchevejledningerne “Når du støder på asbest – Regler og baggrund” samt “Når du støder på asbest – Sådan gør du!”.
Eksterne sider
Asbestforeningens grønne asbestguide
Dokumenter
Se hvor i huset du risikerer at finde asbest
hjemmeside med grafisk illustration (tysk tekst)