PCB
PCB er en fælles betegnelse for en gruppe kemiske stoffer, som kaldes polychlorerede biphenyler.
PCB er skadelige både for mennesker og miljøet. Fælles for PCB er, at stofferne ikke nedbrydes og derfor ophober sig i miljøet og i de fødevarer, vi spiser. At blive udsat for PCB kan være hormonforstyrrende, skade leveren, påvirke nerve- og immunsystemet, og nogle typer kan fremkalde kræft. Vi optager PCB i kroppen enten ved at indånde dampe og støv eller ved, at stoffet kommer i kontakt med huden
Materialer med PCB
PCB er i dag totalt forbudt at bruge, men det har i perioden ca. 1950-1980 været brugt i forskellige byggematerialer. I følgende materialer ved man med sikkerhed, at stofferne er benyttet, men de kan også være brugt i andre materialer:
- Termoruder
- Bløde fugemasser omkring døre og vinduer
- Fugemasser anvendt til dilatationsfuger fx mellem betonfacadelelementer
- Udvendig maling til bl.a. svalegange
- Visse typer af gulvbelægninger, lime og malinger
PCB forurener andre materialer
PCB kan vandre fra de materialer, de oprindeligt var tilsat, ud i de nærliggende materialer.
Derfor kan man (ved høje koncentrationer) måle PCB i alt fra vinduesrammer, i mursten og beton samt gulvbelægninger og sågar inventar.
Undersøgelser for PCB
Der er to måder at undersøge, om der er anvendt PCB i en bygning. I kan få lavet en laboratorieundersøgelse af materialerne eller en måling af PCB i indeklimaet.
Sikkerhedsforanstaltninger
Når I skal fjerne materialer med PCB, er det nødvendigt for håndværkerne at bruge åndedrætsværn, så de beskytter sig mod indånding af PCB. Er der fare for hudkontakt, skal I bruge handsker og beskyttelsesdragt.
BFA Bygge & Anlæg har lavet en vejledning om håndtering og fjernelse af PCB-holdigt materiale, der bl.a. beskriver syv arbejdsprocesser og tilhørende sikkerhedsforanstaltninger.
Arbejdstilsynet har lavet retningslinier, som beskriver, hvilke sikkerhedsforanstaltninger der er nødvendige, når man skal fjerne PCB-holdige materialer.
Miljøstyrelsen har lavet et faktablad om PCB, og Københavns kommune har lavet en vejledning om, hvordan man bortskaffer affald, og som generelt beskriver problemerne med PCB.
Eksterne sider
PCB-guiden
Myndighedernes fælles hjemmeside om håndtering af PCB
Asbestforeningens gule PCB vejledning
Dokumenter
Håndtering og fjernelse af PCB-holdige bygningsmaterialer
Branchevejledning fra BFA Bygge & Anlæg
Faktatark om PCB
Fra Miljøstyrelsen
PCB-vejledning
Vejledning fra Københavns Kommune
Håndtering og fjernelse af mørtelfuger indeholdende PCB